Inden årsskiftet fik alle danskere en besked i E-Boks, der bad dem forberede sig på kriser ved at preppe nok til, at man kunne overleve i tre dage. Selvom beskeden nok primært drejede sig om mad og vand, tænkte vi her på redaktionen straks på vin. For hvordan skulle man dog klare sig gennem en krise uden en god flaske vin ved hånden? I den forbindelse har vi bedt en række vinentusiaster om at anbefale lige netop den vin, de ville fylde vinkøleskabet med, skulle Vesten pludselig befinde sig i en alvorlig krise.

Søren Frank, mad- og vinanmelder på Berlingske, anbefaler: Coche-Dury, 2020, Meursault eller Coche-Dury, 2020, Meursault-Perriéres 1. Cru
“Jeg ville helt sikkert vælge en Bourgogne, og gerne en hvid af slagsen. I denne kategori er Coche-Dury i Meursault min yndlingsproducent. Lad os sige årgang 2020. Den almindelige Meursault. Hvis økonomien er til det, Meursault-Perrieres 1. Cru.
Vinen er på én gang utrolig intens, elegant og velafbalanceret og så lagrer den godt, hvis den skal gemmes. Men billig er den ikke. Ej heller nem at få fat på.”
Coche-Dury, 2020, Meursault er lavet på 100% Chardonnay og kan købes for 8000 kroner.
Coche-Dury, 2020, Meursault-Perriéres 1. Cru er også lavet på 100% Chardonnay og kan købes for 16.000 kroner.

Morten Messerschmidt, Formand for Dansk Folkeparti, anbefaler: Chateau Fortia, 2020, Cuvée du Baron, Châteauneuf-du-Pape
“Hvis strømmen går, og internettet forsvinder, kan man lige så godt gøre det med stil. En god vin er trods alt civilisationens sidste bastion, når verden omkring os smuldrer. Og her er svaret klart: en robust Côtes du Rhône.
Et godt bud kunne være Chateau Fortia, Cuvée du Baron – kraftig nok til at komplementere en lunken dåse chili con carne og stadig elegant nok til at minde os om bedre tider. Og hvis jeg skulle vælge en årgang, ville det nok blive 2020, hvor en meget mild vinter blev afløst af et tørt forår – heldigvis helt uden sen frost.
Med dens dybe smag og behagelige fylde er den den perfekte ledsager til selv de mest spartanske måltider.
Så ja, tre dage uden strøm og vand lyder måske dystert. Men hvis der er en god vin ved hånden, bliver det pludselig en mulighed for at genopdage det enkle liv – og fejre det med et glas eller to. Skål for krisen!”
Chateau Fortia, 2020, Cuvée du Baron, Châteauneuf-du-Pape er lavet på Grenache, Syrah og Mourvedre og kan købes for 300 kroner.

Rasmus Bruun, satiriker, skuespiller og radiovært, anbefaler: Pietradolce, 2023, Etna Bianco
“Når krisen en dag rammer og vi sidder i bunkeren med dåsemad, stearinlys og smagen af jodtabletter i munden, så har jeg – foruden toiletpapir og håndsvingsradio – selvfølgelig stocked up på enorme mængder barlottibønner. Derfor tænker jeg, at jeg formentlig skal gå efter en vin, der ikke kommer til at overdøve den milde nøddeagtige smag fra bønnerne.
Så måske ville jeg i virkeligheden gå efter en af Etna-vinene i mit dommedagshvidvinskøleskab.
Masser af friskhed og mineralitet og gerne med nogle noter af citronskal. OG! Vigtigt i en nødsituation: Så kan den snildt serveres i tandglas. Ja, så skal jeg vel egentlig ikke bede om ret meget mere i nødens stund.
Hvis jeg skal være helt specifik, så fik jeg for nyligt en Pietradolce, 2023, Etna Bianco, som formentlig også er drikkelig under en atomkrig. Hvis strømmen til vinkøleskabet da ikke er røget; og jeg derfor bliver nødt til at omlægge til rødvin…”
Pietradolce, 2023, Etna Bianco er lavet på 100% Carricante og kan købes for 350 kroner.

Klaus Riskær, iværksætter, forfatter og fhv. MEP for Venstre, anbefaler: Louis Jadot, 2015, Petite Chapelle, Gevrey-Chambertin
“Jeg har altid lært mine børn, at i kriser så er fast ejendom og rødvinskælderen det sidste man sælger. Og hvis det endelig skal være, så sælg den faste ejendom først. Men rødvin er ikke ‘bare rødvin’. Det er noget, man fint kan sortere folk efter: Hvis de foreslår øl i stedet, så bed dem om at melde sig ind i Moderaterne.
Der er visse typer rødvin, der altid er godt. For studenter kan en fin Côtes du Rhône med sikkerhed føre jer helskindet igennem en middag. Men hvis i får DF formanden på besøg – han er ret vinkræsen – så er Bourgogne det sikre valg, og hvis I forvirres af de mange muligheder og forskellige producenter, så find en vin produceret af Jadot. Og skal I sikkert i havn, så køb en Gevrey-Chambertin.
Men også her er der faldgruber. Kommunevin og gamle vinstokke vil ikke være nok til at dække op til DF-Formanden (og slet ikke til mig). Her må i ryste sparegrisen og købe en 1. Cru. Så har man ligesom sorteret fårene fra bukkene.
Projektet kan nok koste en skilling eller to, men så må I jo sælge lidt af jeres crypto-assets, og få overført til jeres bankkonto. Men dét er også næsten umuligt med alt den regulering, der er, så måske netop et par gode flasker vin er vigtigt i en tid, hvor regulering, bureaukrati og bedrevidenhed drukner vor hverdag. Indtil næste valg.”
Louis Jadot, 2015, Petite Chapelle, Gevrey-Chambertin, 1. Cru er lavet på 100% Pinot Noir og kan købes for 1700 kroner.

Mette Thiesen, MF for Dansk Folkeparti, anbefaler: Henri Leblanc, NV, Blanc de Blancs, Demi-Sec, Méthode Traditionelle
“Hvis verden ramler sammen om ørerne på os, og man skal sikre, at humøret i hvert fald holder, så skal man have en god flaske bobler med i sit beredskab!
Mit kærlighedsforhold til mousserende vine går helt tilbage til mine spæde ungdomsår, og selvom jeg selv er blevet ældre og mine smagsløg (gudskelov) har udviklet sig fra min første flaske Lambrusco fra Netto, så er boblerne stadig en af mine favoritter, når der skal vælges vin.
Jeg skal fra start indrømme, at jeg ikke ved i nærheden af så meget om vin, som mange af de mennesker, jeg har fornøjelsen at omgive mig med. Faktisk køber jeg altid mine vine hos min lokale vinhandler ud fra devisen:
”Gå til fagmanden, det betaler sig!” Han kender både mig og min smag – og han kan altid hurtigt kan spore sig ind, når jeg har fået en anbefaling fra de vinkyndige i min omgangskreds.
Denne vin er dog en han helt selv har anbefalet mig, da jeg skulle bruge en halvsød Cremant til en middag for nogle veninder. Den er til at betale, den smager fantastisk og den kan sagtens drikkes for sig selv. Jeg bliver i godt (endnu bedre) humør af et godt glas bobler. Derfor ville jeg altid anbefale at fylde vinkøleskabet med denne, hvis krisen kommer, og man må preppe. For det gode humør er altid godt og nødvendigt – men særligt, hvis hele verden ramler.”
Henri Leblanc, NV, Blanc de Blancs, Demi-Sec, Méthode Traditionelle er lavet på 100% Chardonnay og kan købes for 100 kroner.

Mitchel Oliver, Chefredaktør på Modstrømmen, anbefaler: William Downie, 2020, Cathedral
“Når nogle siger de berygtede ord, Pinot Noir, tænker de fleste vinkendere straks på på Bourgogne. Og det er der god grund til. For det er her, man får de bedste vine lavet på netop Pinot Noir. Men ligesom med alle andre regler, findes der også her en undtagelse. Og navnet på undtagelsen er William Downie.
William Downie – i folkemunde Lord Downie – laver i min optik den bedste oversøiske Pinot Noir, du kan få fingrene i herhjemme. Men hvordan kan det så være, at han er så god til det? Svaret er simpelt: Fordi han næsten ikke laver andet. På hans vinmarker i Victoria, Australien, er det helt tydeligt, at det er Pinot Noir, der er i fokus.
Sidste år havde jeg sammen med tre gode venner fornøjelsen af at smage 4 af hans vine fra samme årgang på en enkelt aften. Da vi havde drukket de første 3 flasker begav vi os ud i hans vin, “Camp Hill” (sjovt nok også på Pinot Noir), som lige er niveauet højere end de andre. Helt bestemt også en fremragende vin. Men efter 3 flasker vin var den simpelthen for svær at dissekere.
Selv har jeg 2020 Cathedral liggende klar derhjemme til når krisen, som Mette Frederiksen efterhånden har varslet 85 gange, endelig kommer.
Og så må jeg nok også lige skynde mig at indskyde, at Cathedral er en naturvin – ja, man går vel mod strømmen.
William Downie, 2020, Cathedral er lavet på 100% Pinot Noir og kan købes for 400 kroner.

